Hoofd- architectuurHoe architect Sandra Coppin een modern huis in Wiltshire op sympathieke wijze heeft bijgewerkt

Hoe architect Sandra Coppin een modern huis in Wiltshire op sympathieke wijze heeft bijgewerkt

Credit: Dylan Thomas

'Elk element dient een doel', zegt Sandra Coppin van de moderne woning die ze voor haar eigen huis heeft bijgewerkt, terwijl ze onderweg materiaal hergebruikt, zodat niets verloren ging.

Sandra Coppin woonde in Berthold Lubetkin's Highpoint II, een beroemd werk van de vroege moderne beweging, maar met een gezin van twee dochters, voelden zij en haar man, Nico, dat een kleine flat in Highgate, N6, hoe architectonisch progressief voor de 1930, was nogal krap in het weekend.

De toevallige opening van een onroerend goed website stuurde ze naar Wiltshire, waar een modern huis, dat liefde en zorg nodig had, op de markt was.

Dit was het Ansty Plum House, gebouwd voor Roger Rigby en zijn vrouw, Patricia, in 1964.

Het staat aan de zijkant van een steile oever, met aan de achterkant een oud spoor en een bos; tegenover, achter meer bomen, staat de kleine kerk van het dorp en een 16e-eeuws gebouw dat bekend staat als The Commandery, een verwijzing naar de Knights Hospitaller die het landhuis in de Middeleeuwen bezat.

Rigby was werkzaam voor Arup en was afgestemd op engineering en ontwerp, hoewel hij zelf noch ingenieur noch ontwerper was.

Voor een architect wendde hij zich tot zijn vriend en collega Sir Philip Dowson. Dowson zag dat de site een keermuur nodig had; daarboven kantelde hij een enkel plat vierkant van dak, ondersteund door een houten structuur. De belangrijkste gevels van het huis zijn volledig ingekapseld in glas.

Het huis werd gerealiseerd door een junior architect in het kantoor van Arup: David Levitt (later van Levitt Bernstein), bekend van het Brunswick Center in Bloomsbury. Bouwbeperkingen en een krap budget zorgden ervoor dat het ontwerp werd teruggevoerd op essentie. 'Elk element dient een doel', zegt Sandra, terwijl ze op een van de houten palen tikt die het dak ondersteunt.

De rigoureuze economie van de constructie creëert zijn eigen esthetiek, die een nog grotere aantrekkingskracht heeft in de verspillende 21e eeuw.

Het huis was snel klaar, maar bleef evolueren, na de verbeelding van de vrienden van Rigbys, Peter en Alison Smithson, architecten van The Economist, aan St James's Street, SW1, die een huis in de buurt hadden. Onder andere verbeteringen ontwierp Peter een zacht stijgend pad en een helling, die zichzelf verdubbelen, zowel om het verloop te verlichten als om de schijnbare omvang van een plot te vergroten dat slechts een derde van een hectare is.

Isolatie werd nauwelijks overwogen in een tijd vóór de energiecrisis van de jaren zeventig. Hoewel de Coppins hun interventies tot een minimum wilden beperken, hebben bezoeken op koude winterdagen hen overtuigd om verwarming te installeren. De vloer van de woonruimte op de begane grond - zowel de woonkamer als de keuken - werd opgenomen, gelegd met vloerverwarming door een lucht-warmtepomp en, in de geest van de oorspronkelijke eenvoud, gelegd met betonnen tegels, gemalen tot een glad oppervlak. Een kleine vergroting werd aangebracht in de afzonderlijke studio.

Een regel van het huis is dat alles waar mogelijk moet worden hergebruikt, dus het zink dat van het rottende dak was ontdaan, is teruggekomen als tafelbladen, rustend op industriële beugels. Het resultaat is een werk van eerbied, liefde en vindingrijkheid, wiens vrije schoonheid een tegengif is voor consumentisme en overdaad.

Ga voor meer informatie over Coppin Dockray Architects naar www.coppindockray.co.uk


Categorie:
Een kans om een ​​huis te kopen naast het voormalige huis van de hertog van Buckingham
The Coral Room review: Een vleugje jaren twintig in het hart van Bloomsbury