Hoofd- architectuurHuis E-1027, Côte d'Azur: een huis uit 1920 van Eileen Gray, gerestaureerd en teruggegeven aan het publiek

Huis E-1027, Côte d'Azur: een huis uit 1920 van Eileen Gray, gerestaureerd en teruggegeven aan het publiek

De grote slaapkamer. De tegelkleuren afbakenen de slaap- en werkruimtes. Foto: Will Pryce / Country Life Picture Library. Credit: Will Pryce / Country Life Foto

Een opmerkelijk gebouw in de vroege geschiedenis van het modernisme, ontworpen door de Ierse emigrant Eileen Gray, is gerestaureerd en opengesteld voor het publiek. Tim Richardson rapporteert.

In 1979, drie jaar na haar dood, organiseerde het V&A Museum een ​​grote overzichtstentoonstelling - die later werd overgebracht naar MOMA in New York - over de modernistische meubels en stoffenontwerpen van Eileen Gray. Voordien was Gray's naam zelfs bij ontwerpers nauwelijks bekend, haar carrière werd slechts gezien als een voetnoot bij het werk van andere (mannelijke) figuren, met name Le Corbusier. Sindsdien is haar ster nooit opgehouden te stijgen: in 2009 werd het origineel van haar Dragons-fauteuil verkocht voor een gemelde £ 21, 9 miljoen euro en geautoriseerde reproducties van haar meubels en textiel zijn verkrijgbaar via de Aram Store in Londen.

Een kleine verrassing dus dat een huis dat ze in de jaren 1920 ontwierp, ook een spectaculaire recente opleving heeft meegemaakt. Midden jaren negentig werd huis E1027 vernield, bezet door krakers en dreigde in te storten. Sinds 2006 is het onderworpen aan restauratie en renovatie door Cap Moderne, een organisatie zonder winstoogmerk die is opgericht om de site te onderhouden en te beschermen en nu open is voor bezoekers.

Huis E-1027 is ontstaan ​​als gevolg van de relatie van Gray met Jean Badovici, die ze in 1921 had ontmoet. Badovici was een in Roemenië geboren architect die in Parijs had gestudeerd en bekend werd als criticus en bekeerder voor het modernisme en vooral het werk van zijn vriend Le Corbusier. Gray woonde en werkte sinds 1907 in Parijs en volgde eerst een opleiding aan de Slade in Londen. In de jaren 1910 maakte ze naam als ontwerper van gelakte artikelen, waaronder schermen, en in 1922 opende ze een winkel in de rue du Faubourg Saint-Honoré, die moderne meubels en objecten in een witgelakt interieur tentoonstelde.

Gray heeft een reputatie opgebouwd als een ontwerper van chique, luxueuze interieurs met zeer originele moderne accenten. Maar ze was geen zakenvrouw; de praktijk was niet winstgevend en de winkel werd gesloten in 1930. Misschien deed dat er niet toe - als een telg van een rijke en artistiek ingestelde familie van Co Wexford was Gray in staat haar ontwerpbelangen onafhankelijk en zonder compromis na te streven - een reden voor haar kleine output in de loop van een lange carrière. Met haar scherpe bob-kapsel en aristocratische hauteur (haar moeder was de 19e barones Gray), kon ze ietwat gebiedend overkomen.

Badovici introduceerde Gray in het werk van Le Corbusier en samen bezochten ze modernistische huizen in Duitsland en Nederland. In de late jaren 1920 werkten ze samen aan de renovatie en herconfiguratie van verschillende stenen huizen in Vézelay in Bourgondië, waar Gray voornamelijk aan het interieur werkte, en in 1926 kwam ze met een architecturaal plan en model voor een vermeend project in de Provence genaamd Huis voor een ingenieur (niet gebouwd). Een doosvormige hut op betonnen steunen of piloten, met een plat dak en een lang horizontaal raam, was duidelijk te danken aan het voorbeeld van Le Corbusier.

Aangemoedigd door deze uitstapjes kwam Gray met het idee voor huis E-1027. Het was aanvankelijk opgevat als een huis aan zee waar Badovici en Gray samen zouden wonen, hoewel het in feite een geschenk voor hem was en in zijn eigendom bleef. (Gray woonde daar niet meer in 1931, toen hun relatie veranderde en nooit meer bezocht.)

De site van het nieuwe huis was heel belangrijk. Gray kende het gebied rond Saint-Tropez al, maar ze wilde iets wilder, meer afgelegen. Op een dag met de trein naar het kleine station in Roquebrune-Cap-Martin, liep ze over het spoor tot ze een stuk land vond op een steile helling naar de rotsachtige kust. Ze verwierf de plot en, tussen 1926 en 1929, hield toezicht op de bouw van het huis, waarvan de naam een ​​bevestiging was van hun relatie: E is voor E [ileen], 10 is voor J [ean] (de 10e letter van het alfabet ), 2 is voor B [adovici] en 7 is voor G [ray].

E-1027 is een geometrisch ontworpen, wit gerenderd gebouw van beton en baksteen, ondersteund door piloten. Het is eerder gepresenteerd als een gelijkwaardige samenwerking tussen Gray en Badovici, maar het lijkt erop dat zijn belangrijkste interventies het gebruik van pilotis en de toevoeging van de centrale trap en lantaarn suggereerden - de rest van het ontwerp was van Gray's.

'Een puur functionele impuls, samen met een nadruk op comfort'

Er waren inderdaad belangrijke verschillen tussen de aanpak van Gray en die van Le Corbusier en zijn volgelingen. Er is een geestigheid in het werk van Gray die de puur functionele impuls schuilt, samen met een nadruk op comfort, zelfs tot op het punt van luxe. Zoals ze in een notitieboek uit 1940 opmerkte: 'De armoede van moderne architectuur komt voort uit de atrofie van sensualiteit.'

Een ander belangrijk verschilpunt was het belang van de tuin. De Corbusiaanse aanpak zou zijn geweest om een ​​daktuin te creëren en het huis op een grassokkel te plaatsen, maar Gray schuwde dit idee ten gunste van tuinruimtes aan de zuidzijde van het gebouw. Drie verschillende terrasgebieden worden gedefinieerd door middel van tegels in verschillende kleuren in een geometrisch patroon, die doen denken aan een samenvatting van Malevich of Mondriaan. Concrete banken werden opgevat als driedimensionale uitbreidingen van dit grondplan, samen met een grote, vierkante boomkuil naar de achterkant van het terras.

Een verzonken solarium aan de westkant van het huis, afgewerkt met zwarte en okerkleurige tegels, ziet eruit als een klein zwembad, maar het idee was om het gedeeltelijk met zand te vullen, om de voeten koel of warm te houden, afhankelijk van de weer (Fig 7). Zoals Gray opmerkte: 'We hebben een vijver vermeden, die muggen zou hebben aangetrokken, maar hebben een soort divan voorzien in hellende platen om te zonnebaden, een tafel met glazen blad voor cocktails en banken aan elke kant voor een gesprek.' Alle drie slaapgedeeltes en de woonkamer hebben aparte ingangen naar de tuin, via discrete trappen. De bedoeling van Gray was dat de gebruikers, zelfs in een klein huis, de optie van privacy en een gevoel van alleen zijn zouden moeten hebben.

Bekeken vanuit de bovenstaande benadering of de zee, het huis heeft een nautische smaak. Het is lang en smal als een jacht en bezit dekachtige vloeren met wit geschilderde leuningen. De lantaarn op het dak die het trappenhuis verlicht lijkt op een vuurtoren en ernaast is een vlaggenmast 'mast'.

De fenestratie aan de ingangszijde van het huis (noorden) wordt uitgedrukt als verticale 'slots' en als ramen met luiken die verschuiven en draaien, waardoor zowel lucht als licht kunnen worden geregeld. Aan de linkerkant is de ingang naar het servicegebied en de keuken, die Gray modulair opvatte als zowel een binnen- als een buitenruimte, door middel van een glazen vouwwand - een soort eerbetoon aan de lokale gewoonte om bij warm weer buiten te koken.

De ingangsportaal bleek het koelste deel van het huis te zijn en werd in de zomer vaak gebruikt als eet- en leefruimte. De woorden sens interdit en entrez lentement zijn op de muur geschilderd; Gray nam talloze speelse inscripties op in het huis. Sommigen satiriseren misschien de didactische aard van haar eigen ontwerp (in de planningsfase heeft ze zelfs circulatieroutes gechoreografeerd voor eigenaar en bediende).

De ingang naar de woonkamer is misschien wel het meest merkwaardige element van het ontwerp. Het wordt afgeschermd door een multiplexscherm met boekenplanken, kapstok en paraplubak, die allemaal de doorgang samentrekken. De woonkamer daarachter is een open ruimte, goed verlicht door een kamerhoog plafond dat over de hele linie kan passen. Aan de andere kant is een balkon op het zuiden, in de schaduw van een luifel van grijs zeildoek.

Ondanks zijn schijnbare eenvoud, bevat deze woonkamer acht verschillende zones, waarvan twee buiten. Naast de ingang en het balkon is er een groot divanbed om te slapen, rusten en werken. Daarachter is een muur die een badkamer met douche verbergt. Naast dit is een alkoof met een ligbed en ingebouwde kasten en verlichting, die fungeert als een extra logeerkamer; een deur leidt naar een klein balkon met een hangmat aan de westkant van het huis. Bij het ingangsscherm bevindt zich een zitruimte met een grammofoonspeler. Eindelijk, aan het oostelijke uiteinde van de kamer, is er een eethoek, met een neerklapbare, met kurk bedekte tafel met een ingebouwd licht.

Een zwart, wit en beige geometrisch tegelpatroon geeft elegante hints over hoe deze zones worden afgebakend en de kamer is ingericht met stukken die specifiek zijn ontworpen voor het huis. Het eigen ontwerp van Rugs of Gray draagt ​​bij aan een gevoel van comfort en op de zuidmuur is een grote maritieme kaart op beige papier voorzien van slogans over het thema reizen, met name Baudelaire's Luxe, calme et volupté en de woorden Vas-y Totor, die verwijzen naar de (Britse) auto van de ontwerper, bijgenaamd Totor. Aan de kaart is een verticale buisvormige lamp en een opvouwbare boekenplank bevestigd.

Achter het eetgedeelte is een doorgang die leidt naar de grote slaapkamer, aan de oostkant van het huis. Het bestaat uit twee verschillende zones, ook uitgedrukt in variaties in de tegels. Een vestibule bij het zuidraam fungeert ook als een privéstudio, waar Gray haar tekentafel had, en in de slaapkamer achter het ingebouwde hoofdeinde bevat verlichting en verborgen nissen. Gray was gespecialiseerd in het ontwerpen van appartementen of kleine huizen, dus veel van haar objecten vouwen weg. Ze gebruikte bijvoorbeeld een draaitechniek voor laden of tafelbladen, en haar schermen konden effectief één kamer in twee veranderen. Haar bedoeling was om de concepten van architectuur en inrichting zo te combineren dat ze één worden.

De aangrenzende badkamer is een lange, serene ruimte, met het bad van bovenaf verlicht door een raam en het bad zelf gewikkeld in een aluminiumplaat, zijn glans verhoogt de reflecterende aantrekkingskracht van de omliggende zwarte tegels. Er zijn ruwe wollen gordijnen en een bidet met een fel oranjerood deksel.

De wenteltrap dient als een dienstroute en naast de deur is de slaapkamer van de meid; het kleine formaat kan moderne bezoekers een pauze geven. Een gastenslaapkamer op de begane grond is misschien het minst succesvolle element van het ontwerp van Gray: de ruimte is niet duidelijk gearticuleerd en de kwaliteit van het licht lijkt vlak en onveranderlijk. Misschien is het relevant dat het bestaan ​​van deze kamer verband houdt met de ontwerpinput van Badovici. De slaapkamer heeft een neerklapbaar bureau, een grote kledingkast met draaibare laden en een van de slechts twee originele overgebleven ingebouwde kastsystemen (de andere bevindt zich in de badkamer; al het andere ingebouwde meubilair is onlangs nauwgezet herbouwd door een vrijwilligersteam volgens een exact hoge standaard). Deze kamer is het laatste gebied dat op restauratie wacht.

De gast slaapkamer leidt naar een onderruimte gevormd door de piloot onder het huis. Aan de muur is een facsimile van een van de acht Picasso-achtige muurschilderingen (meer '-esque' dan 'Picasso') geschilderd door Le Corbusier na 1938, zonder Gray's medeweten of toestemming. Verschillende van deze muurschilderingen zijn gerestaureerd en er is geen twijfel over mogelijk dat ze de aard van Gray's interieur op belangrijke momenten veranderen - er is besloten om de muurschildering in de woonkamer te bekijken.

In de jaren 1950 bouwde Le Corbusier zijn eigen kleine hut en enkele vakantiechalets op de kliffen boven het huis, die te bezoeken zijn als onderdeel van de Cap Moderne-tour. Het is een interessante site omdat het volgens de gidsen bezoekers verdeelt, die de neiging hebben sympathie te betuigen met Gray of Le Corbusier.

Voor meer informatie en openingstijden, bezoek www.capmoderne.com


Categorie:
Een mooi huis op een eigen schiereiland in de buurt van Dartmouth, compleet met helikopterplatform en kas
Koud-kipsalade met dragon-roomdressing en erwtenscheuten