Hoofd- architectuurEen Cotswolds-huisje dat laat zien wat mogelijk is wanneer architect, bouwer, ambachtslieden en eigenaren in perfecte harmonie samenkomen

Een Cotswolds-huisje dat laat zien wat mogelijk is wanneer architect, bouwer, ambachtslieden en eigenaren in perfecte harmonie samenkomen

Het huis uit het oosten. © Paul Highnam / Country Life Afbeeldingenbibliotheek Credit: Paul Highnam / Country Life Library

De subtiele verbouwing en uitbreiding van een ouder huisje in de Cotswolds-stijl door architect Robert Franklin is een voorbeeldig essay in de geest van Arts-and-Crafts. Jeremy Musson-rapporten, met foto's van Paul Highnam.

Het dorp Eastleach heeft die droomachtige kwaliteit die zo kenmerkend is voor de Cotswolds: zijn huizen, huisjes en herberg, losjes geclusterd op een heuvel, met de rivier de Leach naar beneden.

Er zijn twee oude stenen kerken die verrassend dichtbij staan, een gril van het feit dat Eastleach twee afzonderlijke parochies omvatte - Eastleach Turville en Eastleach Martin - tot 1935. De huisjes dateren voornamelijk uit de 17e tot de 19e eeuw en zijn aantrekkelijke puntgevel en dozen met stenen tegels, gescheiden door tuinen en paddocks omsloten door lage muren.

Een van deze vrijstaande huizen, 49, Eastleach, is onlangs gerenoveerd en uitgebreid in de volkstaal van Cotswolds. Het is een voorbeeldig werk in de geest van Arts-and-Crafts, een bescheiden huisje dat subtiel is getransformeerd in een niet-assertief, maar verleidelijk huis dat mooi past in het omliggende dorp.

Het uitgebreide en zorgvuldige werk dat deze transformatie tot stand heeft gebracht, heeft het pand voorzien van alle nodige moderne voorzieningen. Het werd uitgevoerd tussen 2014 en 2018 (een datestone van 2015 registreert de voltooiing van de schaal van het nieuwe assortiment) en respecteert en roept zowel de lange traditie van binnenlandse architectuur in deze regio op, vastgelegd en beschreven door Country Life sinds de beginjaren van de 20e eeuw.

De hoofdslaapkamer, met zijn open booggebogen kraag-truss dakframe. © Paul Highnam / Country Life Picture Library

Een compact, begin-17e-eeuws huisje in oorsprong, het enkele huis heeft twee mooie open haarden en twee smalle nieuwe trappen. Het zuidfront werd opnieuw onder ogen gezien en kreeg een enkele ingang in de 19e eeuw, toen het één woning moest zijn geworden, en het huis werd in de jaren 1960 naar het westen uitgebreid, met een uit één verdieping bestaand stenen dwarsbereik dat vooruitstond naar het zuiden.

Het huisje is in 2013 overgenomen door de huidige eigenaars, die in de Londense kunstwereld werken. Ze hadden lange associaties met het gebied - met name bewondering voor de architectuur en het gevoel van huizen als Kelsmcott Manor, Westwell Manor en Ablington Manor - en hadden eerst ontdekte Eastleach tijdens wandelingen tijdens een verblijf met vrienden in de buurt.

De nieuwe keuken-woon-eetkamer aan het oostelijke uiteinde. De tafel is gemaakt door Christopher Clark Workshops naar een Lutyens-ontwerp. © Paul Highnam / Country Life Picture Library

Hoewel het huis op veel manieren ideaal was, wilden de nieuwe eigenaren een grotere woonkamer en slaapkamer toevoegen, waarvoor ze de juiste architect nodig hadden. Met behulp van de adviesdiensten van het RedBook Agency maakten ze kennis met de zeer ervaren en op Cotswolds gebaseerde Robert Franklin.

Franklin benaderde de taak van het verbouwen van het huis vanuit deze eerste vereisten, met een extra nadruk op lichtheid in de nieuwe salon en het idee dat de keuken ook een kamer voor het dagelijks leven zou moeten zijn, met een tafel met uitzicht op de tuin aan de oostkant van het huis. Hij werkte samen met Simon Barguss van het in Burford gevestigde familiebedrijf Barguss Construction.

Franklin, die architectuur studeerde aan Oxford Brookes, heeft 40 jaar ervaring in het werken aan huizen in de Cotswolds. Hij begon zijn praktijk in 1978 en zijn werk omvatte veel discrete, doordachte uitbreiding en verbouwing van bewonderde herenhuizen en grootse boerderijen, waaronder Old Farm, Swinbrook en Asthall Manor, Oxfordshire, evenals projecten in Rousham Park en Cornbury Park.

Hij karakteriseert zijn benadering als 'Romantisch pragmatisme', waarbij hij een zin leent die is bedacht door Peter Davey, auteur van Arts and Crafts Architecture, die, zo merkt hij op, 'een verbeeldingsproces op basis van geschiedenis' vertegenwoordigt. Het is een benadering die de moderne ontwikkeling van een gebouw wortelt in de context van zijn verleden.

De zuidkant, met de originele huisjes aan de rechterkant en de nieuwe uitbreiding aan de linkerkant. © Paul Highnam / Country Life Picture Library

Naast een algehele renovatie en restauratie van het huisje, werd besloten om de toevoeging uit de jaren zestig met één verdieping te slopen en een structuur met twee verdiepingen te maken om het te vervangen. Het eerste idee was om voort te bouwen op de voetafdruk van het moderne werk om een ​​gebouw te maken op een T-vormig plan met een scherp gedefinieerde gevel, verwijzend naar het exemplaar van Upper Dorval House, Sapperton, door Ernest Barnsley. In het geval moesten de planners van de gemeente echter de uitbreiding een beetje terugzetten van de zuidelijke lijn van het 17e-eeuwse huisje om duidelijk te maken welke de nieuwe was en welke de oude.

Als gevolg hiervan is de nieuwe uitbreiding gecomprimeerd tot een enigszins wigvormig plan in het noordwesten. Dit heeft een zeer Arts-and-Crafts-gevoel gezien vanaf de rijstrook, vooral waar de stijgende grond het lage dakkapel ontmoet, alsof het geheel in het landschap is gegoten of misschien is uitgehouwen.

De ramen op het zuiden van de uitbreiding zijn gedetailleerd met traditionele druppellijsten en strekken zich op de begane grond uit over beide ramen. Boven is een centrale puntgevel dakkapel die overeenkomt met die van de zuidkant van de oorspronkelijke huisjes.

De algehele kwaliteit van het metselwerk en dakbedekking toont de vaardigheden die beschikbaar zijn voor het werken in traditionele stijlen. De steen die werd gebruikt voor de nieuwe zuidgevel was het materiaal uit de jaren 1960 toevoeging, de fijne detaillering was in stoke-grond badsteen.

De nieuwe salon, met stenen raamkozijnen en lambrisering en stenen schoorsteenmantel. © Paul Highnam / Country Life Picture Library

Aan de oostkant van het huis werd ook een bescheiden geschaalde uitbreiding van één verdieping toegevoegd, eerder op de manier van het werk van Lutyens, met massieve eikenhouten ramen op lage stenen muren en een dak in stenen leisteen, waardoor een woon-eetkamer werd gecreëerd gebied dat uitkomt op de tuin.

Het omringende kader van het terrein is ontworpen door de heer Franklin in samenwerking met Rupert Golby, met verschillende 'tuinkamers' gevormd door stenen bestrating en eiken hekwerk, een eiken loggia en een waterpartij op de as met de ontbijtzaal.

Golby heeft een grote en loyale aanhang in de Cotswolds en adviseert over de tuinen van Daylesford. Hij trainde in Kew, maar diende ook een stage bij Rosemary Verey, doyenne van de Cotswold Country Garden. Zijn beplanting is bedoeld om een ​​zachte, artistieke Engelse sfeer te creëren in de omgeving van het huis, wat de intimiteit van het perceel onderstreept, evenals de landelijke dorpsomgeving en het landschap.

Een bescheiden zomerhuis uit de jaren negentig ten oosten van het huis is subtiel aangepast - met een grinddak en een bovenlichtlantaarn - door de heer Franklin. Het dient als een aparte bibliotheekruimte of studeerkamer, tegenover de keuken in de tuin, en biedt een plek om te werken of te lezen.

Elegante eenvoud: de nieuwe vrijdragende trap met ijzeren baluster, onderdeel van de verbouwing en uitbreiding die plaatsvond tussen 2014 en 2018. Credit: Paul Highnam / Country Life Library

De achteruitgang van de nieuwe toevoeging van twee verdiepingen vereiste een interessante uitwerking van het voorgestelde plan om een ​​nieuwe trap te huisvesten, wat met grote elegantie is gedaan. In feite vormt het een halfronde traptoren die zorgvuldig is gekalibreerd om precies in de helling van het dak in het noorden en westen te passen, met stenen vrijdragende traptreden gemaakt door Jeremy Wells van Wells Masonry Solutions, in de buurt van Cheltenham, die ook voor het externe geklede metselwerk zorgde (behalve de quoins).

De gebogen trap wordt omlijst door een elegante balustrade van ijzerwerk, bijna Italiaans in zijn eenvoud (afb. 3). Het delicate smeedwerk werd gemaakt door de 91-jarige smid Fred Harriss, die samen met zijn zoon Martin werkte, die ook verantwoordelijk was voor alle ijzeren deurbeslag door het hele huis.

Een dagelijkse hal aan de noordkant leidt naar de keuken en eetkamer naar het oosten en naar de salon, naar het zuiden. De plaatsing van de trap betekent dat de toegang tot de hoofdslaapkamer via een comfortabele salon is, die het laatste deel van het gewone leven van het huis maakt, in plaats van een kamer uit elkaar.

Studie interieur. © Paul Highnam / Country Life Picture Library

De nieuwe salon geniet van goed avondlicht en ramen met 'dikke' stenen raamstijlen domineren de zuid- en westmuren. De muren zijn bekleed met een los 18e-eeuws karakter, met een door schoorsteen gevormd schouwstuk in steen, ontworpen door de heer Franklin, met de stoel of de dado-rail een verwijzing naar de details uit de late 17e eeuw die kort stoppen bij hoeken en architraven - een subtiele variatie op meer bekende details.

De lambrisering en de stenen vuurrand werden beide gemaakt en geïnstalleerd door Gloucester vakman Stephen Bate van Vinycomb Bate, in samenwerking met Barguss Construction. Het interieur is uitgevoerd door John McCall en de salonkleur, Farrow & Ball's Breakfast Room Green, weerspiegelt de kleur van de tuin gezien door de ramen op het zuiden. Het creëert de perfecte achtergrond voor de mooie verzameling moderne Britse schilderijen van de eigenaren.

De hoofdslaapkamer, gelegen boven de salon, is een opmerkelijk eerbetoon aan de traditionele architectuur, met zijn open gewelfde kraag-truss dakframe, de gordingen rustend op de buitenmuren. Het solide, robuuste eiken werk is van Shield Wood-working van Kingham, die ook de gepaste kasten en de eiken raamstoelen in deze kamer en elders leverde.

Zuidelijke hoogte gezien vanaf de pergola. © Paul Highnam / Country Life Picture Library

Het transformeert de accommodatie van het huis enorm, met een prachtig uitzicht over het dorp en het land daarachter, omlijst door stenen raamkozijnen en met de hand geblazen glas-in-loodramen. De rottende houten kozijnen van het oude deel van het huis werden vervangen door loodlampen in substantiële 17-eeuwse stijl dubbele ovolo gegoten eiken subframes.

Dit is een zachtaardig, maar zelfbewust traditioneel huis, dat opzettelijk de speciale kwaliteit van de omgeving, het landschap en het architecturale karakter van het dorp weerspiegelt.

Het dorp was lang onderdeel van het landgoed Hatherop, eigendom van de familie Bazley sinds de jaren 1860, maar de huisjes en boerderijen die na de dood van Sir Thomas Bazley in direct familiebezit bleven, werden in 2002 verkocht aan de Ernest Cook Trust. een gelukkige oplossing, aangezien het vertrouwen algemeen wordt beschouwd als een modeleigenaar en het karakter van het dorp actief bewaart en zijn leven en instellingen ondersteunt; het land eromheen is meestal biologisch verbouwd in voorraad en bebouwbaar gebruik.

De woonkamer. © Paul Highnam / Country Life Picture Library

Eastleach, voltooid in 2018, 49, is een model van een samenwerkingsoefening tussen architect, klanten, bouwer en ambachtsspecialisten om een ​​subtiel, knap huis te produceren. De inspanningen van de klanten zijn geweest om iets voor zichzelf te creëren, dat ook bijdraagt ​​aan het karakter van het dorp en dat op zijn beurt wordt geënt in het landschap.

In de geest van Cotswolds Arts-and-Crafts worden de bijdragen van Robert Franklin en Barguss Construction passend vastgelegd door hun namen in een steen te snijden op de noordwestelijke hoek van het huis, met de initialen van hun klanten op een ruitvormige en kap-schimmel-beschermde datum steen hierboven. Toekomstige voorbijgangers zullen zich ervan bewust zijn dat dit een door architect ontworpen assortiment was, gebouwd door lokale ambachtslieden en gemaakt om te verdragen.


Categorie:
Ardgowan House: een 'bijna wonderbaarlijke' overleving met een fascinerende geschiedenis
De volkomen onbeduidende boodschappenlijst: ijs van pure chocolade, een traceerbaar paspoortdeksel en een zilveren ijsemmer van £ 7000