Hoofd- architectuurAlston Court, Suffolk: een levendig inzicht in Tudor die op grote schaal leeft

Alston Court, Suffolk: een levendig inzicht in Tudor die op grote schaal leeft

De 16e-eeuwse salon met houten panelen. Credit: © Paul Highnam / Country Life Picture Library
  • Top verhaal

Een van de belangrijkste laat-middeleeuwse koopmanshuizen in het land komt onder de aandacht van John Goodall. Fotografie door Paul Highnam.

In de late middeleeuwen schonk de textielindustrie Nayland een vrij uitzonderlijke welvaart. In 1522 werd het zelfs beschouwd als de 22e rijkste stad van het koninkrijk. Als erfenis van deze rijkdom, is hier een uitstekende collectie vakwerkhuizen bewaard gebleven. Onder hen is een weinig bekend gebouw van nationaal belang.

Alston Court staat in het hart van het dorp, over een smal steegje van de kerk (een gemakkelijke kapel totdat Nayland in 1782 werd gedefinieerd als een onafhankelijke parochie). Het integreert wat voorheen twee verschillende eigenschappen waren. De opdrachtgever hiervan evolueerde rond drie zijden van een centrale binnenplaats die aan het zuiden was afgesloten door een veel bescheidener huis. Zoals vaak het geval is bij houten gebouwen, is de stof in de loop van de tijd aangepast. In de afgelopen jaren, door het onderzoek van architectuurhistoricus Leigh Alston, geïnspireerd door een passie voor het gebouw en het toeval van zijn naam, is het mogelijk geweest om de evolutie van het hele complex te ontwarren (hoewel de namen van de afzonderlijke verantwoordelijke eigenaren verleidelijk blijven verdoezelen).

Het verhaal van het huidige gebouw begint in de late 13e eeuw, toen een huis werd gebouwd met een hal aan de zuidkant van de markt. Deze prominente positie in het dorp onderstreept het relatieve belang van het pand. Dat geldt ook voor de locatie tussen de parochiekerk en Court Knoll, een kasteelsite waarvan bekend is dat deze tussen de 11e en 13e eeuw is bezet. Het is daarom niet onmogelijk dat het huis op de een of andere manier diende als de opvolger van het kasteel, misschien als de residentie van een rentmeester voor zijn afwezige heren.

De indrukwekkende hal, gebouwd rond 1410. De verre kamer werd geopend en de trap ingevoegd in 1902. © Paul Highnam / Country Life Picture Library

Het enige overgebleven fragment van dit eerste gebouw is het frame van een dwarsbereik met dienstruimten aan de lage kant van de hal. Het ongewoon massieve hout en archaïsche omlijsting, inclusief overlappende gewrichten en passerende beugels, suggereert dat het werd gebouwd in de 13e eeuw. Deze zijn te vergelijken met die van het nabijgelegen Abbas Hall, Great Cornard, dat hout bevat dat in 1289 is gekapt.

Het is een teken van architecturale ambitie, daarom, dat het serviceaanbod - een utilitair gebouw - een overspanning van 19ft heeft. Dit kunnen de oudste in hoofdzaak intacte houten vleugels met twee verdiepingen zijn met een uitstekende of geveerde gevel in het land. Steigers werden voor het eerst gedocumenteerd in Londen in de jaren 1240, maar alleen fragmenten van vergelijkbare voorbeelden overleven elders.

De bijbehorende 13e-eeuwse hal is nu verloren, maar de omtrek van de lage en brede dakgevel is zichtbaar in de muur van het servicebereik. Dergelijke verhoudingen - evenals opgravingen in 2003 - tonen aan dat de hal intern werd verdeeld door arcades, zoals een kerkschip, en verwarmd door een centrale haard die ongeveer 3ft onder modern grondniveau lag. De hal moet een bijbehorende reeks zich terugtrekkende kamers hebben gehad, maar hier blijft niets van over.

Het grote kamerkop en het monogramschild met kroon. © Paul Highnam / Country Life Picture Library

Rond 1410 werd de 13e-eeuwse hal weggevaagd en vervangen door de huidige. Uit respect voor de veranderende mode, was het nieuwe gebouw langer dan zijn voorganger en ontworpen zonder gangpaden. De complexiteit en schaal van het open houten dak onderstreepte de status van de eigenaar. In dit geval wordt het interieur overspannen door een verbindingsbalk die een kroonpaal met een hoofdletter en basis ondersteunt.

Twee tegenoverliggende zijdeuren in de hal van de hal gaven toegang tot het interieur. Deze en de boterachtige en pantrydeuren uit het servicebereik werden waarschijnlijk afgeschermd van het hoofdvolume van de kamer met een houten scheidingswand, hoewel er geen spoor van overblijft (vermoedelijk was het verplaatsbaar). Er is geen bewijs dat de hoofdingang van de hal was bedekt met een veranda. In plaats daarvan werd het ingangsgebied door de lokale conventie misschien afgebakend door vrijstaande posten op straat.

Op hetzelfde moment dat de nieuwe hal werd gebouwd in ongeveer 1410, werd een dwarsbereik, waarschijnlijk met slaapkamers en intrekkende appartementen, achter het podium toegevoegd. Om het uiterlijk van het gebouw vanaf de straat te verenigen, werd ondertussen de tegengevel van het 13e-eeuwse servicebereik aan de andere kant van de hal herbouwd. De interne opstellingen van dit nieuwe huishoudelijke assortiment, dat gedeeltelijk overleeft, zijn verdoezeld door de volgende - en meest dramatische - ronde van veranderingen aan het gebouw.

Een halberdier in de woonkamer. © Paul Highnam / Country Life Picture Library

In de decennia aan weerszijden van 1520 werden de hal en de kamer achter het podium opnieuw fenestrated, samen met de rest van de gevel. Ondertussen, doorsneed het grootste deel van de 15e-eeuwse binnenlandse bereik, was een nieuw twee verdiepingen tellend blok van onverwachte, maar intieme, pracht boven een kelder. Dit omvat twee uitstekend bewaard gebleven interieurs, elk verwarmd door een vuur en oorspronkelijk verbonden door een trap; misschien een salon op de begane grond en een grote kamer (een amusementskamer die waarschijnlijk als de hoofdslaapkamer fungeerde) bedekt met een plafond met houten vaten.

De muren van het nieuwe gebouw werden gelegd met panelen van baksteen en de structuur is ongewoon dicht met hout, het bewijs dat er geld aan het werk was besteed. Vreemd genoeg is er duidelijk bewijs in de vorm van overbodige pengaten die in het frame zijn geboord dat de vorm van de binnenplaatsvensters tijdens de bouw is aangepast. Niet minder demonstratief voor zijn weelde is het snijwerk dat veel van het hout met aan de binnenzijde bedekt.

Een deel van dit snijwerk, zoals de rollijsten en de roldecoratie van de ramen en het plafondhout, is typerend voor de periode en de regio. Het omvat de figuur van een halberdier in de salon (een motief dat landelijk in huis wordt gevonden rond 1500; een hedendaags geschilderd exemplaar overleeft in Shandy Hall, North Yorkshire, bijvoorbeeld) en twee krachtig gesneden hoofden, bijna levensgroot, in de grote kamer.

Een van de twee grote en robuust gesneden hoofden in de grote kamer. © Paul Highnam / Country Life Picture Library

Andere elementen zijn zonder duidelijke parallel helemaal niet, met name het flamboyante gebladerte verweven met dieren en figuren van de belangrijkste horizontale elementen van de buitenkant. Dit lijkt op de marginale decoratie van Franse gedrukte boeken geproduceerd voor de Engelse markt in Parijs vanaf het einde van de 15e eeuw. Zulke publicaties, met name de vele edities van Getijdenboeken geproduceerd door Philippe Pigouchet en Simon Vostre, genoten grote populariteit in Engeland en het is heel goed mogelijk dat een dergelijk volume in handen van de beschermheer van het werk diende als het model voor dit snijwerk.

Wie die eigenaar is geweest, blijft echter onzeker. Een uitzonderlijke verzameling van briljant gekleurd (en dienovereenkomstig duur) heraldisch glas, nu geconcentreerd in de hal en de aangrenzende salon, lijkt een antwoord te beloven. Zoals Edward Martin in The Proceedings van het Suffolk Institute of Archaeology (2017) heeft aangetoond, roept het zelfs meer vragen op dan het beantwoordt.

De heer Martin heeft de collectie verdeeld in twee stilistisch verschillende sets panelen (er zijn ook enkele prachtige heldergroene steengroeven met afbeeldingen van vogels). De huwelijken gevierd door het glas betreffen voornamelijk gezinnen van secundaire sociale rang met Norfolk connecties. Ze leiden echter naar een historisch labyrint, waar de documentatie te overdreven is voor enige zekerheid van associatie. Het kan echter, met een aantal verwarrende wendingen en een heraldische sprong van het geloof, mogelijk een associatie van het werk met de families van twee rijke Nayland-clothiers staven - John Payne (d.1526) of Thomas Abell (d.1524).

De binnenplaats toont de insteek van baksteen en hout van ongeveer 1520, met zijn gesneden hout. © Paul Highnam / Country Life Picture Library

Dit laatste lijkt bijzonder aantrekkelijk, omdat een schild in de grote kamer (geassocieerd met de aanpassing van het structurele frame, maar zeker origineel), een monogram draagt ​​met een kroon erop. Dit laatste detail is echter alleen geschikt voor koninklijke of hemelse figuren.

Het sluit daarom elke verwijzing naar een kleding, hoe rijk ook (en voor wie het merk van een handelaar hoe dan ook geschikter zou zijn) uit. Dus het mysterie van patronage blijft. Alston gelooft dat het monogram een ​​woordspeling is op het symbool voor 'Liefde overwint alles' (zoals beschreven op de broche van Chaucer's Prioress), gecombineerd met Abel en Anne - de naam van de weduwe van Thomas Abell.

Waarschijnlijk in samenhang met veranderingen in de huiselijke ruimtes, vonden er ook andere wijzigingen plaats in het begin van de 16e eeuw. Het 13e-eeuwse serviceaanbod werd verlengd om een ​​werkplaats en opslagruimte te creëren. Uit de plaatsing van hout in een deel van de uitbreiding en flarden rookzwarting, lijkt een deel van het bereik intern open te zijn over de volledige hoogte van het gebouw, mogelijk om een ​​verwarmd stervend vat te huisvesten. Tijdens deze periode werd het kleine huis, nu opgenomen in de achterkant van het pand, gebouwd.

Alston Court vanaf de straat. De hal bevindt zich in het midden en kijkt uit op het dorpsmarktplein, met rechts het 13e-eeuwse servicebereik. © Paul Highnam / Country Life Picture Library

Tegen het einde van de 16e eeuw raakte de lakenindustrie in verval, net als het lot van het huis. In de jaren 1530 of 1540 werd zijn prominente positie op de markt gedeeltelijk in beslag genomen door een nieuw huis ervoor - duidelijk de autoriteit en de reputatie van de eigenaar was afgenomen. Kort daarna wordt het huis eerst veilig geïdentificeerd in het testament van 1606 van één Andrew Parish. Het heette toen Grooms, wat op zijn beurt een eerdere associatie met de familie van William Groom (d.1475) suggereert, een andere rijke clothier. Het werd nog steeds bezet door een heer Parochie in 1674, toen het werd beoordeeld voor zes haarden in de haard belastingaangifte.

Sommige overlevende fragmenten van interne decoratie kunnen waarschijnlijk worden toegeschreven aan de parochiefamilie. Achter de lambrisering van de salon werd een gedeelte van een beschilderd doek gevonden dat nu wordt geconserveerd. Deze lambrisering werd geïnstalleerd volgens een ingeschreven datum in 1630. Misschien is het doek, een zeer zeldzaam overgebleven fragment van goedkope huisdecoratie, gewoon. Er zijn ook fragmenten van muurschildering die lambrisering in de grote kamer weergeven, een veel voorkomend decoratief onderwerp in tussenwoningen van de regio.

In 1768 kwam het huis in het bezit van de familie Alston, die het pand zijn vertrouwde moderne naam gaf. Een opmerkelijke reeks pastelkleurige familieportretten (evenals een foto van de huishoudster) van de kunstenaar Beeston Coyte (d.1775) overleefden tot voor kort in het huis. Ze zijn nagelaten aan het Ipswich Museum, maar zijn daar niet te zien - misschien moeten ze in bruikleen worden teruggegeven ">

Heraldisch glas in de woonkamer, elk schild vastgehouden door een hand die uit een wolk komt. © Paul Highnam / Country Life Picture Library

De Alstons waren de volgende twee eeuwen eigenaar van het huis, maar veel van hun cumulatieve wijzigingen aan het weefsel werden weggevaagd in een grote restauratie die in 1902 werd gestart door Dr Edward Liveing ​​Fenn. Hij erfde het eigendom van zijn tante van moeders kant, de laatste directe afstammeling van de Alstons, die hier 90 jaar woonde. Vóór het werk van dr. Fenn was het dak van de hal geplafonneerd en waren veel van de binnenkozijnen gepleisterd. Het huis was echter bekend bij antiquariaten en voldoende gewaardeerd om de Tudor-vleugel in ongeveer 1880 met ijzerwerk te hebben versterkt.

Onder leiding van architect Charles J. Blomfield, die zijn restauratie in de Architectural Review (1907) schreef, werd het weefsel teruggetrokken en in vrijwel zijn huidige vorm gereconstitueerd. Blomfield plaatste het Tudor-glas in zijn huidige configuratie en voegde een keukenvleugel toe, met kamers voor bedienden, ten oosten van het huis. Het interieur zoals hij het heeft achtergelaten en een heel andere geschiedenis zijn vastgelegd in Country Life, 19 juli 1924.

De grote kamer met zijn loopplafond. Deze weelderige kamer zou zowel een entertainmentruimte als een slaapkamer zijn geweest. © Paul Highnam / Country Life Picture Library

Alston Court werd in 1968 door de familie verkocht en heeft sindsdien verschillende handen doorlopen. De huidige eigenaar, die het pand in 2013 heeft verworven, heeft meubels verzameld die geschikt zijn voor het interieur, een aantal van de functies van Arts and Crafts gerestaureerd en de studie van het gebouw actief bevorderd. Als gevolg van deze zorg is het niet alleen mogelijk om te genieten van de atmosfeer van deze uitzonderlijke overleving, maar deze ook vollediger te begrijpen dan ooit tevoren.


Categorie:
Hoe maak je een klassieke Engelse plattelandstuin: wat te planten, waar te planten en wat er omheen te gebruiken
Het recept van de lamskotelet van Simon Hopkinson: goed genoeg voor een laatste maaltijd